Free worldwide shipping on all orders over $50

5 plante care pot cauza alergii de primăvară

5 plante care pot cauza alergii de primăvară

Un pic confuză, un pic rece, un pic greoaie, cumva primăvara dă semne de instalare. Simplul fapt că ne trezim mai des datorită razelor soarelui și nu unei alarme de telefon, ne face să ne simțim un pic mai bine.

Într-una din zile s-ar putea ca soarele să ne și încălzească, nu doar să lumineze și am fi tentați să ne bucurăm de o plimbare agale.

La un moment dat, simți că te înțeapă ochii, te ustură, lăcrimezi, nasul începe să curgă, strănuți necontrolat și parcă și gâtul începe să te doară. Înainte să te enervezi sau să fugi la farmacie, ar fi bine să iei în calcul o alergie de primăvară din cauza unei plante.

Alergia este un conflict între granulele de polen purtate de vânt și propriul tău sistem imunitar. Conflictul declanșat adesea spontan, la o plimbare plăcută de exemplu, generează o reacție de tip inflamație la nivel local sau extins a mucoaselor ce vin în contact cu granulele de polen.

Așadar, cauza cea mai frecventă a declanșării unei alergii de primăvară este polenul. Alergiile se manifestă mai ales în zilele cu vânt, fenomen ce împrăștie particulele de polen prin aer. La polul opus, sunt zilele ploioase care reduc răspândirea polenului și îndepărtează alergenii.

Printre simptomele unei alergii se numără:

  • nas care curge
  • ochi roșii sau înlăcrimați
  • strănutul
  • tusea
  • senzația de mâncărime la nivelul ochilor și al nasului
  • prezența cearcănelor.

Pentru a confirma o alergie dar și pentru a o trata eficient, consultă în cel mai scurt timp un alergolog. Specialiștii în alergii sunt cei mai potriviți pentru a te ajuta să-ți redobândești libertatea de mișcare și plăcerea de a te bucura de primăvară.

Ce te faci dacă ești norocosul sau norocoasa unei grădini iar alergiile îți sunt lucuri străine, dar vecinii tăi încep să te salute cu ”Hapciu!” de la mijlocul lunii Martie încolo?

Descoperă 5 plante care cauzează alergii de primăvară și dacă propria grădină este responsabilă de neplăcerile altora, ia în calcul plantarea altor plante.

  • Iasomia (Jasminum spp.)

Frumoasă și dulce-mirositoare, iasomia este o plantă care se dezvoltă rapid și răspândește pretutindeni flori delicate și albe. Florile parfumate pot provoca strănuturi în exces. O alternativă pentru regina grădinii este Mazărea dulce (Lathyrus spp.). Florile acesteia sunt foarte parfumate și se folosesc la fabricarea multor parfumuri celebre pentru femei. Specii cunoscute și apreciate și în România: Măzărichea parfumată sau Sângele voinicului.

  • Ienupărul (Juniperus spp.)

Polenul, dar și contactul cu această plantă pe cât de spectaculoasă pe atât de dăunătoare, pot cauza febra fânului sau probleme legate de piele. O alternativă mult mai blândă o reprezintă plantarea de Rozmarin (Rosmarinus officinalis). Înălțimea rozmarinului variază între 30 de centimetri și 2 metri și atrage albinele, fluturii dar și privirile admirative ale vecinilor.

  • Glicina (Wisteria floribunda, W. Chinesis)

Plantă romantică ce cade primăvara maiestuos peste terase sau urcă voios pe stâlpi, glicina declanșează alergii cu simptome destul de neplăcute și puternice. Polenul său este un renumit declanșator al febrei fânului, iar tăierea plantei sau uneori simpla sa atingere poate provoca reacții cutanate. O alternativă sănătoasă este plantarea de Clematite (Clematis armandii). Pe lângă aspectul deosebit și posibilitatea de a le dirija pe garduri, ziduri sau suporturi, florile de Clemantis au un mare avanta față de cele de glicină – durează mult mai mult.

  • Mușețelul (Matricaria recutita)

O plantă calmantă cu rol negativ în alergii? Da, mușețelul este această plantă și e rudă îndepărtată cu ambrozia. Polenul de mușețel poate contribui la înrăutățirea simptomelor febrei fânului, iar florile și frunzele pot provoca reacții cutanate. Îl poți înlocui cu Cimbrul lămâios (Thymus pseudolanuginosus) cu frunze perfecte pentru rețete culinare delicioase.

  • Ricinul (Ricinus communis)

Plantă decorativă tot mai prezentă în grădini, provoacă din păcate prin polenul său reacții alergice destul de neplăcute. O alternativă potrivită este Hibiscusul cu flori efemere care rezistă doar o zi și care celebrează astfel viața scurtă dar plină de însemnătate. Hibiscusul este floarea națională în Haiti și atrage păsări și fluturi la vederea cărora te poți bucura împreună cu vecinii care nu vor mai suferi de alergii din cauza plantelor din gradina ta.

Oricând vrei buchete de flori prietenoase care te îndeamnă să le miroși fără să ai neplăceri, alege unul dintre buchetele noastre. Tot cu un buchet de flori îți recomandăm să mergi la vecinii care au plante la care ai alergie pentru a începe tratativele de înlocuire.

Bucură-te de primăvară și ai grijă de tine și de cei din jur!

Surse de inspirație: Edifica și HelpNet.

Folosim doar cele mai proaspete flori
Livrare flori cu flota proprie de curieri
Plată sigură şi rapidă direct pe site
Livrare flori în Cluj de Luni până Duminică