A început numărătoarea inversă până la cea mai așteptată sărbătoare a anului: Crăciunul. Mulți dintre noi am început deja pregătirile, goana după cadouri, pregătirea meniului de sărbatori, dar nu ar trebui omisă și împodobirea casei.
Pe lângă bradul frumos împodobit și luminițele strălucitoare care înveselesc fiecare încăpere din casă, nu ar trebui să omiți nici florile care vor completa decorul de poveste al sărbătorilor și vor pastra magia pe toată durata iernii.
Iată câteva exemple de flori pe care le poți integra cu ușurință în spiritul sărbătorilor, ele fiind și florile iernii:
Crăciunița
Simpaticele Crăciunițe, bomboanele pentru brad, portocalele și scorțișoara fac parte și ele din imaginea Crăciunului pentru mulți dintre noi. Este cea mai cunoscută plantă atunci când vine Crăciunul şi apare peste tot pe rafturile magazinelor.
E cunoscută si sub denumirile de Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia.
Ce sigur nu știai despre Crăciuniță este că e o plantă cu rădăcini exotice. Florile plantei sunt mici, iar petalele acelea roșii sunt, de fapt, frunze. Planta are nevoie de multă lumină, iar dacă o îngrijeşti, ea va înflori și pe parcursul anului, nu doar de Crăciun.
Amaryllis sau crinul de cameră
Vedeta indiscutabilă a sezonului de iarnă este amaryllisul. Denumită științific Hippeastrum și colocvial crinul de iarnă, această floare originară din America de Sud înflorește începând cu luna noiembrie. Amaryllisul poate fi ținut în interior atât în ghiveci, cât și tăiat. Din fericire, nu are nevoie de multă lumină sau apă.
Amaryllisul este ideal pentru decorul festiv de final de an. Florile sale sunt mari și impresionante, asemănătoare crinilor. Nu au însă parfumul puternic al acestora, care poate fi sufocant pentru multă lume. Se găsește într-o varietate mare de culori, de la alb până la ciclam intens, inclusiv în variante hibrid, cu câte două nuanțe. Cea mai răspândită culoare a sa este roșul intens, care se integrează perfect în cromatica clasică a Crăciunului. Mai mult, roșul este tendința principală a sezonului de toamnă – iarnă în designul floral al acestui an. Are nevoie de temperaturi de 19-26 de grade Celsius, adică fix cât e confortabil și pentru noi, oamenii. Pe o tijă pot înflori de la două la cinci flori.
Ilex aquifolia
Specia europeană cea mai comună este ilex aquifolia, un arbust veșnic verde, care dezvoltă vara mici flori albe. Fructele sub formă de bobițe roșii încep să apară în lunile octombrie – noiembrie. Așadar, luna decembrie le găsește și pe ele în plină formă.
Acest tip de ilex are o istorie aparte, fiind asociat cultural cu sărbătorile de iarnă din vremurile cele mai vechi. Spre exemplu, druizii îl considerau o plantă sacră, cu puterea de a-i proteja de spirite rele. Ulterior, creștinismul european a preluat tradiția folosirii ilexului în perioada aceasta, adaptându-i însă simbolismul.
Ca plantă decorativă în designul floral, ilexul este atractiv în luna decembrie datorită încărcăturii simbolice și a disponibilității sezoniere ridicate, dar și din motive estetice. Crenguțele sale conturează deseori volumetrii deosebite, arhitecturale, iar bobițele roșii oferă savoarea crăciunească îndrăgită.
Begonia maculata
O altă plantă de sărbătoare este și Begonia maculata, pe care o vei recunoaste după petele albe. Atunci când înflorește, tot timpul anului, begonia are flori albe și nu este deloc greu de îngrijit. Cât despre lumina necesară, amintește-ți să o așezi într-un loc însorit.
Iasomia de cameră
Este potrivită pentru a aduce un plus de strălucire unei camere în zilele geroase de iarnă. Chiar dacă florile sunt mici, planta compensează la capitolul miros. Iasomia de cameră crește deșirat, tip liană și poate ajunge la o înălțime de 1,5 metri. Florile sunt albe și mici, asemenea unor steluțe.
Anthurium
Este tot o plantă tropicală și o poți recunoaște după culoarea frunzelor de un verde puternic, dar și după florile ce pot fi roşii sau albe și care par a fi lăcuite. Trebuie păstrată într-un loc cu mult soare, iar frunzele trebuie stropite cu apă. Și mai simplu, poți pune planta chiar sub duș, pentru a-i oferi condițiile unei păduri tropicale.
Vâscul
Nu trebuie să uităm sub nicio formă de această plantă. Vâscul este considerat un simbol al norocului, al prosperității și, nu în ultimul rând, un simbol al iubirii.
Vâscul, cunoscut şi sub numele „creanga de aur”, are o semnificaţie deosebită în folclorul european. În tradiţia românească şi nu numai, în preajma sărbătorilor de iarnă, planta magică cu bobiţe sidefii este un prilej pentru oameni să se sărute.
Iată care sunt rădăcinile acestui obicei: în România, sărutatul persoanei iubite sub vâsc, în preajma sărbătorilor, „asigură” fericirea în dragoste îndrăgostiţilor, conform credinţei populare.
Dacă vrei să aduci atmosfera de Crăciun acasă, nu uita nici de intrarea în casă: alege o coroniță multicoloră sau unicoloră care te va întâmpina de fiecare dată când revii acasă și care îi va bucura pe colindători, dar și pe invitați.
Ai nevoie de ajutor ca să-ți transformi casa într-un loc minunat de sărbători? Sau poate vrei să faci cuiva drag un cadou?
Contactează-ne, iar noi aducem Crăciunul acasă cât ai zice “Sărbători fericite!”