Free worldwide shipping on all orders over $50

Alergiile la polen. Ce flori sa oferi persoanelor care au alergie la polen

Alergiile la polen. Ce flori să oferi persoanelor care au alergie la polen

În fiecare primăvară ne place să petrecem tot mai mult timp în aer liber: ne bucurăm în sfârșit de vremea frumoasă și ne încărcăm cu energie după o iarnă grea. Dar sezonul cald nu ne aduce doar așteptata căldură ci aduce și neplăcerile create de alergiile la polen, mai ales pentru persoanelor care au o sensibilitate la acești alergeni.

Conceptul de “alergie” nu e atât de vechi pe cât ne imaginăm. A apărut în urmă cu aproximativ 100 de ani în Austria, când medicul Clemens von Pirquet l-a folosit pentru a denumi „o reacție imună anormală, disproporționată și exagerată a organismului împotriva unor antigene”.

Contrar concepției multor persoane, nu ne naștem cu alergie, ci o dobândim de-a lungul vieții ca urmare a contactului repetat cu un anumit alergen.

Totuși, nu toate persoanele devin alergice la ceva de-a lungul vieții, probabilitatea fiind mai mare să intervină dacă există un teren atopic, mai exact predispoziția genetică moștenită de la părinți.

1 din 4 oameni e alergie la cel puțin un tip de polen

Problema alergiilor la polen capătă o tot mai mare importanță deoarece în acest moment unul din patru oameni este alergic la cel puțin un tip de polen, iar tendința în perioada imediat următoare este de creștere continuă.

Alergia  apare cel mai frecvent la copii și la tineri. Acest tip de sensibilizare este responsabilă de apariția unor simptome foarte supărătoare de tipul strănutului repetat, nasului înfundat, secrețiilor nazale apoase abundente, mâncărimilor la nivelul nasului, gâtului și ochilor, înroșirea ochilor cu lăcrimare excesivă.

Principalul element care diferențiază simptomele unei alergii de o banală răceala este sezonalitatea apariției acestora. Simptomele apar de obicei, la câteva zile de la apariția polenului, iar severitatea lor depinde de concentrația polenului din aer.

Sezoanele alergiilor la diferitele tipuri de polen variază de la o țară la alta sau chiar de la o regiune la alta în cadrul aceleiași țări. Principalele sezoane polinice în țara noastră sunt:

  1. Februarie-martie-aprilie – polen de arbori si arbuști: mesteacăn, alun, arin, fag, stejar;
  2. Aprilie-mai-iunie – polen de graminee sălbatice: timoftica, firuța, golomăț, vițelar, paius roșu, și graminee de cultură : iarbă de gazon, grâu, orz, secară, ovăz, porumb;
  3. Iulie-august-septembrie – polen de buruieni: ambrozie, pelinarița, măcriș, pătlagină, urzică, iarba pârloagelor sau floarea pustei, paracherniţa

Probabil cel mai greu le este persoanelor alergice care iubesc florile. Însă când ești alergic la ele și apropierea de flori e un adevărat chin care vine cu strănuturi, lăcrimarea și mâncărimea ochilor  te face să nu îți mai dorești să ai în casă o vază cu flori.

De asemenea, dacă persoane dragi ție sunt alergice la polen, cu siguranță nu te-ai gândit până acum să le oferi un buchet de flori. Acest lucru se poate schimba deoarece nu toate florile sunt motiv de îngrijorare.

Iată câteva dintre florile care nu stârnesc reacții alergice:

  • Lalelele- deși ne aflăm deja în plină vară și vremea lalelelor a trecut, e bine să ai în vedere aceste minunate flori de grădină pentru anii care urmează, întrucât și lalelele multicolore se afla pe lista florilor hipoalergenice.
  • Irisul este o floare frumoasă ce poate fi plantată fără griji în grădini, dar și oferită într-un buchet celor alergici la polen. Irișii pot avea atât de multe culori! Așa că nu trebuie sa ne rezumăm să îi oferim doar pe cei galbeni și mov.
  • Hortensiile sunt unele dintre cele mai iubite flori de vară. În ciuda faptului că au inflorescențe bogate, înflorind de la finele primăverii și până la sfârșitul toamnei, hortensiile nu provoacă alergii, așa că sunt o alegere minunată pentru cei care nu se simt bine în preajma plantelor cu mult polen.
  • Trandafirii. La cât de frumos și puternic este mirosul unor trandafiri, poate că nu te așteptai să-i regăsești și pe aceștia în lista florilor ce pot fi plantate în grădinile celor sensibili la contactul cu polenul. Se pare însă că polenul acestora este format din particule atât de mari, încât nu poate fi purtat în zbor decât de vânturi puternice.
  • Bujorii sunt una dintre cele mai frumoase alegeri pentru buchetul de mireasă, dacă ai norocul să găsești așa ceva în perioada în care te căsătorești. Însă se pare că aceste minunate flori sunt ideale și pentru cei care suferă de alergie la polen datorită formei petalelor care împiedică răspândirea polenului în mediul înconjurător.
  • Begoniile și Clematis sunt disponibile într-o mulțime de culori, fiind ideale pentru persoanele alergice care caută soluții de înfrumusețare a unei porțiuni umbroase sau semi-însorite din grădina casei. Aceste flori emană foarte puțin polen, fiind așadar potrivite să fie folosite nu doar în grădinile alergicilor, ci chiar și în case.

Precum vezi, nu înseamnă că dacă ești alergic la polen nu te mai poți bucura de plăcerea de a primi flori. Iar dacă îți dorești să oferi un buchet de flori spune-ne și noi te putem consilia în alegerea celor mai potrivite flori pentru a fi o plăcere primirea buchetului chiar și în cazurile persoanelor cu alergie la polen.

Folosim doar cele mai proaspete flori
Livrare flori cu flota proprie de curieri
Plată sigură şi rapidă direct pe site
Livrare flori în Cluj de Luni până Duminică