Coș de cumpărături

Free worldwide shipping on all orders over $50

Cum îngrijim plantele pe timpul iernii

Cum îngrijim plantele pe timpul iernii

Odată ce temperaturile scad, plantele de apartament au nevoie de o îngrijire mai atentă, pentru a trece cu bine peste sezonul rece.

Deși fiecare floare are nevoie de îngrijiri speciale în funcție de particularitățile ei, există câteva reguli generale, utile pentru toate plantele pe care le deții.

Ținând cont de cele trei elemente primordiale de care are nevoie o plantă pentru a supraviețui, mai jos îți prezentăm câteva sugestii pentru a păstra în siguranță planta pe timpul iernii.

Lumina

Pe timpul iernii, florile de apartament au o nevoie mai mare de lumină, așa că cel mai bun loc în care să le așezi este în apropierea ferestrelor, pe un suport.

Ai grijă să nu se lipească frunzele plantelor de geam deoarece sticla are o temperatură considerabil mai mică față de restul camerei.

Dacă florile nu sunt așezate într-o cameră foarte luminoasă, instalează o lampă de joasă tensiune la 60 cm de ghivece și aprinde-o timp de câteva ore pe zi.

Ține cont de faptul că o bună parte dintre florile tale de apartament, cum ar fi orhideea, nu tolerează expunerea directă la razele solare. În acest caz, ai grijă ca lumina să fie filtrată. Poți amplasa planta după jaluzele sau draperii.

blog

Apa

Udarea florilor  de apartament pe timp de iarnă nu trebuie să fie excesivă. Dacă ai plasat floarea în apropierea caloriferului, atunci udarea trebuie făcută la 2-3 zile din cauza aerului uscat. În caz contrar, floarea poate fi udată o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni.

Un alt aspect important este apa cu care sunt udate florile. Unele plante vor avea nevoie să fie hidratate prin pulverizarea apei pe frunze, și nu prin udarea pământului, însă acest lucru depinde mult de tipul plantei.

Redu cantitatea de apă în timpul iernii – excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinii sau la căderea frunzelor.

Trebuie să știi că florile de apartament nu suportă apa calcaroasă, așa că ar fi bine să adaugi în apă câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet.

Clorul pe care apa de la robinet îl conține în exces este de asemenea nociv pentru florile tale de apartament. Soluția ar fi să lași apa cu care intenționezi să uzi florile într-un recipient deschis pentru două-trei zile. Astfel, clorul se va evapora, iar plantele tale se vor bucura mai mult de ritualul hidratării. 

blog F

Temperatura

Frigul este un mare dușman al florilor de apartament, așa că dacă le-ai amplasat pe balcon, este indicat să le muți în interior.

Odată mutate în interior, trebuie să fii atent la florile care preferă căldura. Amplasează-le în zona ferestrei, în apropierea caloriferului. Această amplasare are și dezavantajele ei. Din cauza caloriferului, aerul este uscat, aspect ce poate dăuna florilor tale preferate.

Evită să expui plantele de apartament la temperaturi prea mici sau prea ridicate – nu le pozitiona prea aproape de ferestre, dar nici pe calorifere.

Soluția ar fi să le uzi o dată la câteva zile. De altfel, aerisește bine camera. Fumul de țigară și alte mirosuri neplăcute nu sunt benefice pentru florile tale. Ai grijă ca temperatura pentru care optezi să nu fie mai mare de 20 °C.

blog fdm

Igiena plantelor

Iarna este perioada în care majoritatea plantelor intră în repaus vegetativ, așa că administrarea fertilizatorului ar fi o decizie care să le dăuneze. Pentru o înflorire abundentă, este indicat să schimbi pământul florii și să-i administrezi fertilizator în intervalul aprilie – octombrie.

Regim special pentru plantele cu bulbi         

Bulboasele, cum sunt crinii, freziile, lalelele, bujorii au un regim special de îngrijire pe timp de iarnă. Această îngrijire echivalează mai mult cu o conservare eficientă. În condițiile în care ai multe plante de acest tip în apartament, e important să știi că trebuie să dezgropi bulbii înainte de primul îngheț și să-i pui la uscat.

Este indicat să depozitezi bulbii într-un loc întunecos, dar ferit de umezeală. De exemplu, o debara e una dintre cele mai bune alegeri. Preventiv, poți stropi bulbii și cu o substanță antifungică achiziționată din magazinele de profil.

blogfd

Dacă ai întrebări legate de îngrijirea plantelor sau dacă vrei mai multă prospețime în casa ta, scrie-ne și te ajutăm cu drag.

Folosim doar cele mai proaspete flori
Livrare flori cu flota proprie de curieri
Plată sigură şi rapidă direct pe site
Livrare flori în Cluj de Luni până Duminică